ADHD & AUTISME

Heb je ADHD of een vorm van autisme? Ook dan kun je bij ons je rijbewijs halen. Verkeersschool De Groen heeft rijinstructeurs die speciaal zijn opgeleid om je zo goed mogelijk te begeleiden.


GEZONDHEIDSVERKLARING

Ben je gediagnosticeerd met bijvoorbeeld ADHD of autisme, geef dit dan direct aan bij je inschrijving. Dan moet je een zogeheten “Gezondheidsverklaring” invullen via de site van het CBR. Deze verklaring bestaat uit diverse vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid en wordt door het CBR gebruikt om een verklaring van rijgeschiktheid af te kunnen geven. Je zult dus, wanneer je gediagnosticeerd bent met ADHD of autisme, een aantal vragen met “ja” moeten beantwoorden. Het CBR beoordeelt na invullen welke vervolgstappen er doorlopen moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld een bezoek aan een door het CBR goedgekeurde medisch specialist en/of een rijtest zijn. Na deze onderzoeken volgt een oordeel van het CBR of je mag deelnemen aan het praktijkexamen. De kosten van deze onderzoeken moet je zelf betalen. De rijtest bij het CBR is gratis. Er zijn echter wel kosten verbonden aan het gebruik van de lesauto tijdens de rijtest.

Let op: het doorlopen van de gehele procedure kost tijd. Begin daar dus zo snel mogelijk mee.

Er is geen apart examen voor mensen met een stoornis in het autistisch spectrum. Wel kun je, als er ook sprake is van faalangst, een speciaal faalangst-examen afnemen.

Haal je het praktijkexamen, dan krijg je een rijbewijs met een geldigheid van 3 jaar, 5 jaar of onbeperkt. Krijg je een indicatie voor 3 of 5 jaar, dan wordt na die tijd opnieuw naar je situatie gekeken. Je moet dan weer een Gezondheidsverklaring invullen en insturen naar het CBR. Die verwijst je door naar een medisch specialist voor een onderzoek. Hij/zij bepaalt vervolgens of je een rijbewijs krijgt, en als je die krijgt, of die dan3 jaar, 5 jaar of onbeperkt geldig is. Je hoeft niet nog eens rijexamen te doen.


GEZONDHEIDSVERKLARING ONJUIST INVULLEN

Soms wordt de Gezondheidsverklaring niet eerlijk ingevuld. Bij vragen over psychiatrische stoornissen en medicijngebruik wordt dan “nee” ingevuld. Dit doen mensen om de procedure voor het verkrijgen van een verklaring van geschiktheid te omzeilen.

Er zijn een aantal gevolgen waar je mee te maken kunt krijgen als je de Gezondheidsverklaring onjuist invult.

Als je bijvoorbeeld na het behalen van je rijbewijs betrokken raakt bij een verkeersongeval en het vermoeden bestaat dat dit ongeval een medische (psychische of lichamelijke) oorzaak heeft, maakt de politie daarvan melding bij het CBR. Als na onderzoekt blijkt dat je deze aandoening al had tijdens je praktijkexamen, dan kan dit vergaande gevolgen hebben voor zowel je rijbewijs als je verzekering.

Waarom Verkeersschool De Groen?

  • Ervaren instructeurs
  • Lessen van 60 minuten
  • Transparante werkwijze
  • Vaste instructeurs
ONZE INSTRUCTEURS